Hjem/Artikler/Levetid på bad

Levetid på bad

levetid på bad

Alt har en levetid, men hvor lang er egentlig levetiden på et bad? Svaret vil muligens overraske deg.

Bad og våtrom utsettes for større påkjenninger enn de fleste andre rom i huset. Det skal gjerne store mengder vann og damp gjennom et bad, og dette kan føre til fuktskader dersom membranen ikke holder tett.

Sluket er et eksempel på et område hvor det lett kan oppstå lekkasjer som fører til fuktrelaterte skader på badet og i tilstøtende rom. Det mange imidlertid ikke vet er at denne typen lekkasjer normalt kan repareres, slik at levetiden på badet forlenges betraktelig.

Levetid på badet

Har du et bad som er bygget etter forskriftene og holdt i god stand, kan det vare i minst 30 år. Kanskje til og med 40 og 50 år i enkelte tilfeller. Det skal dog nevnes at teknisk levetid gjerne begrenses til 15-25 år i tabeller utgitt av våtromsbransjen.

Likevel er det ganske vanlig at bad totalrenoveres selv om de bare er noen få år gamle, dersom det har oppstått lekkasjer. Dette er kostbart, tidkrevende og i de fleste tilfeller helt unødvendig.

Ved å punktreparere ødelagt membran kan vi stoppe lekkasjen og i mange tilfeller forlenge levetiden på badet betraktelig. Dette er langt rimeligere enn renovering og gir et fullgodt resultat.

Nøye testet og utprøvd

Metodikken vi bruker for å reparere membran er grundig testet av Sintef Byggforsk, og funnet effektiv. For at man skal få et fullgodt resultat kreves imidlertid spesifikk kunnskap og erfaring.

Lokal utbedring av membran kan være en god løsning ved:

  • Mangelfull tilslutning av membran mot sluk eller ved terskel
  • Utett gulvmembran generelt
  • Gammelt sluk / lekkasje mellom sluk og slukforhøyer
  • Reparasjon av defekt gulvvarme
  • Manglende lekkasjesikring av veggmontert klosett
  • Manglende drenering fra fordelerskap

Det finnes flere gode grunner til å gå for en løsning som dette.

Tre gode grunner til å punkt-reparere

  1. Reparasjon er rimelig. Lokal utbedring rundt en sluk eller et toalett koster en brøkdel av kostnaden ved å renovere hele gulvet.
  2.  Reparasjon går kjapt. Tidsbruken på en reparasjon er minimal og i mange tilfeller vil du kunne bruke badet nærmest normalt underveis.
  3. Reparasjon er bærekraftig. Skal vi redusere miljøavtrykket fra menneskeheten så er vi nødt til å reparere mer og skifte ut mindre.

Ifølge en forskningsrapport på Oslo Met er reparasjon bedre for miljøet enn både gjenbruk og resirkulering. Årsaken er at det er ingenting som har lavere miljøavtrykk enn å forlenge levetiden til noe som allerede finnes.

Vil du gjøre noe som er både bra for lommeboken og miljøet, så reparerer du badet i stedet for å renovere det. Spør oss gjerne om råd og hjelp, dersom du ønsker å forlenge levetiden på badet.