Hjem/Artikler/Reparere membran på bad

Reparere membran på bad

reparere-membran-bad

Hva er egentlig membran, og kan man reparere membran på bad? Vi forklarer!

Man kan veldig ofte reparere membran på bad og i andre våtrom, dersom den er skadet og ikke lenger holder tett.

Men hva er egentlig membran?

Membran er en vanntett hinne som legges bak eller under flisene i våtrom. Dette hindrer at vann fra våtrommet trenger inn i vegger og ned i gulvet. Det finnes to typer membran: smøremembran og banemembran.

Banemembran kalles gjerne for sveisemembran på grunn av teknikken som brukes for å skjøte den. Spesielle mansjetter brukes for å sikre at det blir helt tett i for eksempel sluk og hjørner. Banemembranen er som regel rundt 1,5 mm tykk. Den kan ligge over eller under påstøp. I noen tilfeller brukes også gulvbelegg istedenfor flis, da er dette tettesjiktet og kan regnes for banemembran.

Smøremembran er som navnet avslører, en membran som smøres i våtsonene. Membranen må smøres på i flere lag for å oppnå riktig tykkelse og det er vanlig å «bake inn» mansjetter og fiberfilt i smøremembranen.

Begge løsningene er godkjente i henhold til våtromsnormen, men har litt ulike egenskaper. For å etterleve kravene i Byggebransjens Våtromsnorm (BVN), skal membran legges av våtromssertifisert personell.

Men, hva er egentlig et våtrom?

Slik defineres et våtrom?

Direktoratet for byggkvalitet definerer våtrom som bad, dusjrom og vaskerom. Dette presiserer de videre med; «rom hvor overflater på vegger og gulv jevnlig eller av og til blir utsatt for fritt vann (vannsøl)».

Et våtrom er med andre ord et rom som har vanntilførsel og sluk i gulvet. Derfor er for eksempel ikke et gjestetoalett med kun klosett og vask regnet som våtrom. Forutsatt at rommet ikke har sluk, vel og merke.

Så hvordan skal man da forholde seg til våtromsnormen?

Når gjelder våtromsnormen?

Våtromsnormen er en frivillig norm som sier hvordan et våtrom skal bygges og denne er ikke lovfestet som en forskrift. Det er byggteknisk forskrift (TEK) som er forskriften for hvilken minimumsstandard et våtrom skal ha.

Selv om våtromsnormen ikke er lovfestet er det denne våtromsertifiserte håndverkere forholder seg til og har som rettledning ettersom den oppfyller et høyere nivå enn TEK. Normen administreres av Fagrådet for Våtrom, i samarbeid med SINTEF.

M-TETT kan reparere membranskader slik at rommet blir tett i henhold til gjeldende normer og føre våtrommet tilbake til samme stand.

Reparere membran

Vi har spesialisert oss på å utbedre membranskader lokalt. Det vil si at vi ved å fjerne en flis eller to, gjerne kommer frem til problemet og kan fikse det berørte området. Dersom flisene er hele kan vi legge disse på plass igjen, og badet ser ut slik det gjorde før reparasjonen. Er flisene sprukket har vi løsninger for dette også.

Det betyr at vi kan reparere membran, uten at du trenger å renovere hele badet. Dette sparer deg for høye kostnader og er mye bedre for miljøet.

M-TETT er godkjent våtromsbedrift. Vi bruker kun godkjente våtromsprodukter og våre teknikere, samt ledelse, har oppdaterte sertifikater.

På den måten bidrar vi til å redusere helse- og bygningsskader ved å sørge for at norske bad holder tett, og at arbeidet er fagmessig utført. Vi bidrar også til å spare miljøet ved gjenbruk istedenfor bruk og kast.

Spør oss om råd dersom du trenger å reparere membran på bad.