Slik legges godkjent membran på bad
Ved å velge riktig oppbygning, membran og overflatematerialer i våte soner får du et bad som holder tett.
M-TETT har spesialisert seg på reparasjon av membran. Vår erfaring er at muligheten for å kunne gjennomføre punktreparasjoner er vesentlig høyere når den originale membranjobben er gjort riktig, med godkjente produkter. Derfor har vi laget denne artikkelen for å gi en enkel gjennomgang av hva som kreves for å få et vanntett våtrom.
Fuktsikring av vegger og gulv i våt-soner
Våtrommet består av ulike soner og man skiller mellom våte og tørre soner for å ta hensyn til ulik fuktbelastning. Gulvet og overgangen til veggen er alltid regnet som våtsone. Dette er fordi vann potensielt kan renne utover hele gulvet ved uhell, rørbrudd eller liknende.
Veggene deles i ulike soner avhengig av nærheten til de forskjellige fuktkildene. Over dusj og badekar går våtsonen helt opp til himlingen samt 1m på utsiden, fordi det her skapes mye vanndamp og søl. Rundt en servant er våtsonene 0,5 meter på hver side og 0,5 meter i høyderetning over servanten.
I små våtrom som er opp til 4 kvadratmeter, er det fornuftig å regne alle vegger som våtsone.
Konstruksjonen skal være bygget slik at fukt ikke trenger gjennom vegg og gulv til organiske materialer i den bakenforliggende konstruksjonen. Disse materialene skal beskyttes med en godkjent membran.
Membranen har flere forskjellige oppgaver. For det første skal den forhindre innstrømning og oppsug av vann i fuktfølsomme deler av konstruksjonen, men den skal også forhindre inntrengning av vanndamp – som er viktig på yttervegg.
Det er viktig å velge godkjente membransystemer, og man bør alltid få jobben utført av våtromssertifiserte membranteknikere.
Fliser er ikke vanntette
Keramiske fliser er populære til både vegger og gulv på badet. Det er viktig å huske på at disse ikke er vanntette og fukt trenger gjennom både flis og sementfug.
Det har oppstått en myte om at man kan legge frostsikre fliser med Epoxy-fuger for å unngå å bruke membran. Dette stemmer ikke. Selv om frostsikre fliser har lavt fuktopptak, er de ikke helt vanntette. Det skal alltid legges skikkelig vanntetting under flisene, uansett hvilke fliser og fugeprodukter du velger.
Gjennomføringer i membranen
Det kan lett oppstå lekkasjer der det finnes rørgjennomføringer og sluk. Det er derfor viktig å være nøye med utførelsen. Svært mange av reparasjonene vi utfører foregår nettopp i disse områdene.
Heldigvis kan disse skadene vanligvis repareres relativt raskt, men det er viktig å få lokalisert dem så fort som mulig, før fukten fører til større problemer.
Har du fått lekkasjer eller punkteringer i membranen, er det ikke sikkert du behøver å legge alt på nytt. Veldig ofte kan disse skadene punkt-repareres på en effektiv måte.
Fortell oss gjerne om problemet på ditt våtrom, så får du forslag til utbedringstiltak og et uforpliktende løsningsforslag, eventuelt at vi kommer på befaring.