Hjem/Artikler/Våtrom må ha tett membran, men bør du gjøre jobben selv?

Våtrom må ha tett membran, men bør du gjøre jobben selv?

våtrom membran

Det er knyttet stor risiko til å utføre membranarbeid i våtrom, dersom man ikke er fagkyndig. Vi forklarer hvorfor.

I denne artikkelen ser vi på hvorfor membran er viktig, og hvilke fallgruver man bør unngå når det kommer til vanntetting av våtrom.

  1. Hva kan gå galt
  2. Derfor kan billig bli veldig dyrt
  3. En god metode for å kutte kostnader.

Hva kan gå galt?

Membranen er beskyttelsen som hindrer fremvekst av sopp og mugg, og som stopper fukt fra å svekke bygningskonstruksjonen. I et vanntett og godt ventilert baderom kan du trygt bruke dusjen og søle med vann, uten at det oppstår skader.

Problemene oppstår først når membranen er svekket eller skadet i en sånn grad at den ikke lenger holder tett. Fukt trenger veldig lite plass for å trenge gjennom og selv en hårfin sprekk kan være nok til å skape et problem.

Derfor er det viktig at membranarbeidet er fagkyndig utført med bruk av godkjente våtromsprodukter. Har du gjort jobben selv og ikke fått et resultat som ikke er tilfredsstillende kan konsekvensene bli følgende:

  • Dannelse av sopp og råte.
  • Konstruksjonsskader.
  • Avkortning i forsikring ved skader.

Derfor kan billig bli veldig dyrt

Badet er for folk flest det dyreste rommet vi har i huset, og derfor er det mange som lar seg friste til å gjøre mye selv for å spare penger. Dette kan bli en ganske kostbar affære.

En veldig vanlig feil er å smøre et altfor tynt lag med membran. Mange betrakter nærmest membran som maling som skal smøres på i to tynne lag. Det kan gjerne se greit ut, og det føles godt å spare penger på å bruke lite membran, og på å slippe kostnaden til en membranlegger. De få kronene man der har spart, vil sannsynligvis bli ganske dyre. Mange skader skyldes nok ofte tidspress og at det brukes materialer som ikke er avpasset til hverandre.

Fuktskadene som oppstår ved feil i membranen kan komme opp i ganske svimlende summer, når de skal repareres. I mange tilfeller dekker ikke forsikringen arbeidet med å reparere årsak til utette våtrom, så denne kostnaden må forbruker dekke selv

En god metode for å kutte kostnader

En god membran kan holde godt i veldig mange år. Derfor kan det være lurt å tenke seg om to ganger når man oppdager eller mistenker at det har oppstått en lekkasje i membranen.

Før du setter i gang en full renovering av rommet kan du invitere oss til å sjekke om det er mulig å reparere skaden lokalt. I de fleste tilfeller vil vi kunne punktreparere, slik at du unngår renovering. Dette er betraktelig rimeligere enn full renovering, og går også vesentlig raskere. 

På den måten kan man spare penger på en trygg og sikker måte, uten å risikere store problemer fordi man selv holder på med ting man ikke har faglig grunnlag for å gjøre.

Ta smarte valg for økonomien og miljøet. Bestill reparering fremfor renovering.