Muggsopp på bad
Et fuktig og varmt miljø gjør badet til det perfekte miljø for muggsopp. Vi viser deg hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet.
Først og fremst er det viktig å minne om at muggsoppsporer kan gi helseplager. Derfor skal du ikke ordne med dette selv, dersom du har luftveissykdommer eller liknende. Ifølge Verdens Helseorganisasjon er de vanligste plagene:
- Astma
- Hodepine
- Høysnue
- Tretthet
- Nedsatt allmenntilstand
- Konsentrasjonsvansker
Derfor er det viktig å ta muggsoppen på alvor og fjerne den varsomt, slik at man ikke sprer sporene unødvendig mye. Det kan også være underliggende årsaker, som for eksempel skader i membran som bidrar til at muggsoppen oppstår.
Mer om dette lenger nede, men først ser vi på hvordan du blir kvitt overfladisk muggsopp.
Slik fjerner du muggsopp:
- Du trenger vaskebøtte, gummihansker, skrubb og rengjøringsmidler som er tilpasset materialet som skal rengjøres. Dersom det er vanskelig å få bort soppen, kan du prøve med kraftvask, klorinblanding eller blekemiddel*. Hos flisbutikkene får du også kraftige rengjøringsmidler som kan ta bort belegg på fliser
- Test på et lite område først for å se at underlaget tåler rengjøringsmidlene og skrubben.
- Bruk rent vann og skyll bort vaskemiddelet. Dette er viktig for å unngå skade på vegger, tak og møbler.
- Luft godt når du er ferdig, for å fjerne soppsporer fra luften.
*Blekemiddel vil effektivt fjerne alle typer muggsopp og etterlate en ren og steril overflate. Dette fungerer på fliser, badekar, glass og andre ikke-porøse overflater. Middelet vil imidlertid ikke trenge inn i muggsopp som vokser under overflaten av materialer som tre og gips eller i mykfuger av silikon. Her vil røttene etterlates for fremtidig ny vekst. I tillegg kan blekemiddel skade materialene det brukes på, da dette gjerne er etsende.
Dersom muggsoppen kommer tilbake eller utvikler seg videre etter du har fjernet den, anbefaler vi at du gjør undersøkelser med hjelp fra fagpersoner. Du må finne fuktkilden og utbedre den, ellers vil muggsoppen alltid finne veien tilbake.
Områder som er utsatt for fukt
Det er noen områder på badet som er spesielt utsatt for fuktproblemer. En skade vi ofte ser er at det lekker mellom sluk og membran, eller mellom sluk og slukforhøyer. Det oppstår også gjerne lekkasjer i overgangen mellom gulv og vegg, eller inni innebygde sisterner.
Denne typen skader er det gjerne mulig å utbedre med en punktreparasjon, også kalt partiell reparasjon. Dersom dette lar seg gjøre slipper man å rehabilitere hele badet eller badegulvet, for å hindre fuktutviklingen.
M-TETT er spesialisert på denne typen utbedringer, så kontakt oss gjerne dersom du har et reparasjonsbehov. Et saneringsselskap vil ta seg av muggsoppen, men vi bistår dem med å håndtere punktreparasjonene.
Vi tar også oppdrag for de fleste forsikringsselskap, entreprenører, rørleggere, boligbyggerlag og private i hele landet.
En tett membran bidrar til å motvirke muggsopp på bad.