Hjem/Artikler/Bør du legge flis på flis i våtrom?

Bør du legge flis på flis i våtrom?

legge flis på flis

Legging av flis på flis kan være en enkel og rimelig metode for å fornye badet - dersom membranen holder tett.

Legger du flis på flis sparer du både tid, penger og miljøet når du fornyer badet. Men det er to ting du bør tenke på før du begynner – varmekabler og membran og rør.  

Underlaget er viktig

Under de gamle flisene ligger det både membran og som oftest varmekabler. Legger du flis på flis på et gulv med defekte kabler eller membran, blir gleden av det nye badet antagelig kortvarig.

Varmekabler kan ha levetid på 30-50 år, så dersom de fungerer fint og er av nyere dato enn dette, bør det ikke være noe problem. Merker du at kablene ikke er helt i orden, kan du kontakte vårt søsterselskap M-TEK for å få hjelp.

Membranskader kan derimot være vanskeligere å oppdage, men det er noen ting som kan avsløre problemer.

For eksempel:

  • Synlige lekkasjer/fukt
  • Sprekker i fliser eller fuger
  • Løse fliser
  • Områder med mugg og sopp

Alle disse tingene kan skyldes defekt membran. Før du begynner med flislegging, bør du vurdere om underlaget er egnet. Hvis bad er gammelt, må antagelig membran skiftes i sin helhet. Er det av nyere dato og det er skjedd en feil eller skade, kan M-TETT muligens hjelpe deg med dette. Spør oss gjerne om råd dersom du har tenkt å legge flis på flis i våtrom.

Kan man egentlig male flisene?

Det er ikke noe problem å male flisene, selv inne i dusj-sonen. Det er grunnarbeidet som avgjør hvor godt malingen sitter, så dette må gjøre skikkelig. Spør din forhandler av maling, om hvilke grunning og maling som er best egnet.  

Etter du har malt er det lurt å vask grundig med surt vaskemiddel som fjerner kalk og såperester.

En ekstra fordel med å male fremfor å legge flis på flis, er at dersom det må utføres reparasjoner i fremtiden, vil dette være enklere når det kun ligger et lag med fliser.

Slik repareres membran

Som en medvirkende aktør på reparasjon av membran, hadde M-TETT et samarbeid med Sintef når det gjaldt testing av materialer og metoder for lokal reparasjon i 2016.

Reparasjonene som ble utført, ble testet med den anerkjente metoden ETAG-022. Resultatet av undersøkelsen viste at korrekt utført reparasjon med riktige materialer, gav et vanntett og fullgodt alternativ til å legge ny membran.

Etter at membranen er tett igjen, legges original flis, eller erstatnings flis tilbake og fuges.

Gulvet blir godt som nytt. Spør oss gjerne om råd, dersom du har fått lekkasje i membranen, eller er usikker på tilstanden. Vi hjelper deg gjerne.